16 March 2017

Shopping for Quality on a Budget

Laadukkaan, kestävän ja pitkäaikaisen vaatekaapin rakentaminen taitaa olla ikuisuusprojekti, mutta jostain on aloitettava ja pikku hiljaa hyvä tulee. Koska näitä laadukkuus- ja kestävyysjuttuja on tullut viime aikoina pohdittua täällä blogissakin, ajattelin vielä jatkaa samalla aiheella. Tässä tuleekin siis viisi omaa vinkkiäni laadukkaamman vaatekaapin rakentamiseen kun budjetti ei ole päätä huimaava, jättäkää ihmeessä kommenttia jos näistä oli teille hyötyä!

I guess building a high-quality and lasting wardrobe is an eternal project, but you have to start somewhere and little progress is better than no progress. Because lately I've been thinking about these quality questions a lot here on the blog too, I decided to continue with the topic once more. In this post you'll find my five tips on how to shop for quality pieces when your budget isn't exactly limitless. Let me know in the comments if you found these tips useful! 

samsoe & samsoe coat

Second hand / Vintage

Ensimmäinen vinkki on ihan ehdottomasti second hand-/ vintagelöydöt. Hyvän löydön tekeminen ei tietenkään ole itsestäänselvyys, mutta jos vain jaksaa oikeasti käyttää aikaa etsimiseen, niin käytettynä voi löytää vaikka mitä aarteita ja vaikka kuinka hyvässä kunnossa. Esimerkiksi viime asupostauksen cashmere-pooloneule on yhdeksän punnan löytö paikallisesta vintage-liikkeestä. Eikä second hand -löytöjä tehdäkseen tarvitse edes lähteä kotiovesta mihinkään, vaan kirpputoreillakin voi nettishoppailla aina Torista, Zadaasta tai Facebookista Vestiaire Collectiveen.

The first tip is second hand -/ vintage finds. Of course, scoring a great find is not something to be taken for granted, but if you can put time and effort into the search process you certainly can find some amazing treasures. For example the cashmere turtleneck in my previous outfit post is a £9 find from a vintage boutique. And you don't even have to leave the comfort of your home in order to shop second hand with the likes of Depop or Vestiaire Collective. 

grey wool coat

Alennusmyynnit
Second hand -shoppailu ei kuitenkaan ole kaikille syystä tai toisesta vaihtoehto, joten seuraavana vinkkinä luonnollisesti alennusmyynnit. Joulu- ja kesäaleista tekee usein parhaimmat löydöt, mutta nykyään erilaisia alekamppiksia on ihan pitkin vuotta varsinaisten alesesonkien ulkopuolellakin. Kannattaa siis pitää silmät ja korvat auki, sillä koskaan ei voi tietää milloin kaupat lyövät alennusprosenttilappuja tuotteisiin. Myös erilaiset alennuskupongit tai vaikka opiskelija-alennukset kannattaa ottaa huomioon!

Suunnittele
Hyvä suunnitelma helpottaa ostamista ja priorisointia. Mitä, missä, milloin? Itse pidän aina puhelimen muistiossa ostoslistaa niistä jutuista, joita seuraavaksi haluan / tarvitsen vaatekaappiini, ja yritän myös parhaani mukaan pitää kiinni tästä listasta. Usein teen myös taustatutkimusta mistä haluan ostaa ja milloin. Esimerkiksi matkoilta on paljon kivempi tuoda kotiin jokin pitkäaikainen, laadukas ja käytettävä matkamuisto kuin tarpeetonta krääsää, jolla ei oikeasti tee mitään.

Sales
Second hand shopping isn't for everyone for some reason or another, so naturally the next tip is to shop in the sales. Christmas and Summer sales are often the ones where you can make the best finds, but nowadays there's a lot of different sale campaigns going on even outside the traditional sale seasons. So keep your eyes and ears open, as you actually can never know when brands are putting sale tags on their products. Oh, and remember to also utilise different vouchers and student discount for example! 

Plan
A good plan makes shopping and prioritising a whole lot easier. What, where, and when? I always keep a shopping / wish list of the things I want to introduce to my wardrobe next on the the notes app on my phone, and I do my best to actually stick to the list too. Often I also do some kind of research on where I want to buy and when. For instance, it's so much nicer to bring home a long-lasting quality souvenir from travels rather than huge amounts of unnecessary things that are of no use. 


grey samsoe & samsoe coat

Palkitse
Vähän samaan tapaan kun joku sanoo että "rankka työ vaatii rankat huvit", mä sanon että "rankka työ vaatii hyvät palkinnot". Uusi työpaikka tai valmistuminen, samoin kuin tärkeä merkkipäivä tai muu saavutus on ehdottomasti itsensä palkitsemisen arvoinen. Tää strategia toimii varsinkin kalliimpien investointien kanssa, ja tekee niin ostoksesta kuin palkittavasta saavutuksestakin vieläkin erityisemmän. Itse esimerkiksi palkitsin itseni ensimmäisen oikean työpaikkani saamisesta ja ylioppilaaksi valmistumisesta ostamalla laukun, josta olin unelmoinut jo vuosia.

Reward
Some people say "work hard play hard", but I say "work hard reward hard". A new job or graduation, just like an important anniversary or other achievements are definitely worth rewarding oneself. This strategy works especially with pricier investments, as it makes both the purchase and the achievement even more special. An example from my own wardrobe would be when I rewarded myself with the bag I had been dreaming about for years after I got my first real job and graduated high school. 

grey samsoe & samsoe woollen coat
Samsoe & Samsoe coat // Mango dress (both borrowed from Stockmann)

DIY

Viimeisenä vinkkinä vielä itse tekeminen! Tai jos ihan itse tekeminen ei saa innostumaan, niin ehkä lähipiirissä on joku muu käsistään taitava. Usein laadussa on nimenomaan kyse materiaaleista ja työn jäljestä, joten jos materiaalit saa valita ihan itse ja varsinainen työkin on koko ajan tarkan laatutarkkailun alla, todennäköisyys vaatteen kestävyydelle kasvaa. Omasta kaapistani löytyy edelleen muutama vuosi sitten itse suunnittelemani ja mummuni neuloma villapaita, joka lukuisista käyttökerroista huolimatta näyttää vieläkin melkein uudelta.

And the last tip is to do it yourself! Or if you're not a DIY-person then maybe you know someone who is. Often quality is about the materials and the actual work, so if you get to pick the materials yourself and the work is under a reliable quality control, the odds are that the item of clothing will be higher quality too. I still have and use a few-year old woollen jumper that I designed and my Grandma knit herself, and even though it's been used very frequently it still looks almost new. 


Photographed by Eetu K. 
SHARE:

5 comments

 1. I think building a wardrobe full of quality pieces is all about time. For me if I jump the gun and buy a bunch of things at once I just end up hating them all. My favourite quality pieces are the ones I've just naturally curated over the years!

  Julia // The Sunday Mode

  ReplyDelete
  Replies
  1. That's definitely true! Quality items are the ones you just keep going back to again and again xx

   Delete
 2. Laadust on juteltu vuosia, niin kauan kuin muistan. Itselle laatu on sitä, että on hyvä neule tai farkut, jotka kestää kaksi vuotta tai enemmän. Minun ei tarvitsisi heittää menemään legginsejä, koska voisin yhtä hyvin korjata ne ompelukoneella. Minusta laadusta kannattaa maksaa hieman enemmän, jos tiedän sen kestävän. :) Sinulle laatu on läsnä, koska olet opiskellut sitä ja tutkaillut sitä monesta näkökulmasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, kyllä laatuun ehdottomasti kuuluu se kestävyys :) Ja aina vaan parempi, jos itse korjaamalla saa vaatteelle lisää käyttöaikaa! xx

   Delete
 3. https://meilifisayo.wordpress.com/2017/03/12/comfy-day-out/

  ReplyDelete

Blogger Template Created by pipdig