17 July 2017

Moomin that Grew Up

En varmasti ole ainut, joka eli melkeinpä koko lapsuutensa muumien ympäröimänä. Uskallan jopa väittää, että jos ei kaikki, niin ainakin suurin osa suomalaisista lapsista on kasvanut muumien parissa joko kirjoja lukien tai telkkarista katsellen. Meillä muumeja katsottiin varsinaisen TV-lähetysajan ulkopuolella myös vanhoilta kunnon VHS-kaseteilta, ja mieleenpainuvimmat jaksot (ja tunnusmusiikin!) muistaa kyllä edelleen.

I'm sure I'm not the only Finn who lived her childhood surrounded by Moomins. I dare to even say, that if not all then at least the vast majority of Finnish children have grown up with Moomins, either by reading the books or watching the cartoon on TV. Outside the actual broadcasting time, in our household we also used to watch good old Moomin VHS, and I definitely still remember some of the best episodes (and the theme music!) by heart.

Yhteistyössä // in collaboration with Mozo
Moomin by Mozo Moomin by Mozo leather pouch Moomin products for grown ups

Muumeja ei ole tullut katsottua tai luettua enää vuosiin, vaan nykyään muumit kiinnostaa ennemminkin designin puolella, ihan jo opintojenkin ansiosta. Muumiprintit niin vaatteissa, asusteissa, kuin astioissakin saa mut aina nostalgiselle ja jopa vähän isänmaalliselle fiilikselle. Mulle muumit tarkoittaa kotia, Suomea ja sellaista tietynlaista turvaa ja lapsuuden huolettomuutta, ja oonkin aina ihan innoissani kun muumit tulee vastaan jossain yllättävässä yhteydessä ja jossain muualla kuin Suomessa.

I haven't been watching nor reading Moomins for years anymore, but instead my interest towards Moomins has shifted on to the design side, partly because of what I study. Moomin prints in clothes, accessories as well as in tableware always make me feel a bit nostalgic, patriotic even. For me, Moomins mean home, Finland, and a certain kind of safety and the carefreeness of childhood, and I'm always so thrilled to spot anything Moomin related in somewhere unexpected and somewhere else than in Finland. 

Tuomiokirkko, Helsinki
Moomin by Mozo accessories Moomin products for adults Moomin by Mozo leather pouch

Yhä edelleen muumit koetaan usein kuitenkin hieman lapsellisina ja räikeinä, ja kyllähän muumi-koristeisia tuotteita on lapsille huomattavasti enemmän kuin aikuisille. Nimenomaan räikeys, lapsellisuus ja kirkkaus on se syy, miksi esimerkiksi mun skandinaavisen simppelistä ja värittömästä vaatekaapista ei ole muumituotteita enää aikoihin löytynyt, vaikka ajatus jostain kotimaisesta muumi-tuotteesta vaatekaapissa onkin kiinnostanut. Suomalainen Mozo-designtoimisto onkin ihan hiljattain lanseerannut Moomin by Mozo -malliston, jonka ajatuksena on nimenomaan päivittää muumit vähän aikuisempaan ja hillitympään suuntaan. Mallistosta löytyy niin reppuja, kangaskasseja, pieniä nahkalaukkuja kuin puhelimen ja tabletin suojiakin, ja nimenomaan hillityissä aikuisille suunnatuissa väreissä ja kuoseissa. Mallisto on saatavilla muun muassa Stockmannilla, Helsinki-Vantaan lentokentällä, pienissä putiikeissa ympäri Suomea ja Mozon verkkokaupassa. Lisäksi tuotteita on myynnissä kaikissa Finnairin koneissa, ja olikin hauskaa bongata tuotteet katalogista kun itse lensin Finskillä takaisin Skotlantiin viime keskiviikkona.

However, Moomins are still often considered a bit childish and glaring, and it is true that there are way more Moomin products made for children than for adults. And it's exactly because of that glaringness and childishness of most Moomin products, why I haven't had anything Moomin related in my simple Scandinavian wardrobe, although the idea of having something Moomin patterned has crossed my mind a few times. Nevertheless, the Finnish design agency Mozo has recently launched a Moomin by Mozo collection that updates Moomin products to a more grown up and toned down style. The collection consists of backpacks, totes, leather pouches, as well as tablet and phone cases, and the colours and prints are targeted exactly to a more grown up taste. The collection is available e.g. in Stockmann, Helsinki airport, small boutiques around Finland, and in the Mozo webshop that ships worldwide. The products are also sold on all Finnair airplanes, and I was quite excited to spot the products on the Finnair catalogue when flying back to Scotland last Wednesday.

Helsinki Cathedral, Finland Moomin by Mozo accessories Moomin products from Finland

Vaikka kaikki tuotteet on lähtökohtaisesti hillittyjä, on niissä muumi-viittausten ansiosta kuitenkin hieman leikkisyyttä mukana. Leikkisyyttä ei kuitenkaan ole viety överiksi, ja esimerkiksi tämä mullakin kuvissa näkyvä pieni nahkalaukku soveltuu ihan päivittäiseen julkiseen käyttöön, ja sopii hyvin myös mun omaan pelkistettyyn skandinaaviseen tyyliin. Moomin by Mozo -malliston ansiosta pystynkin nyt tyylikkäästi ja omaan makuuni sopivasti kuljettamaan pienen palan kotia, Suomea ja lapsuuden huolettomuutta mukana olinpa sitten missä päin maailmaa tahansa.

Although all of the products are primarily muted, the Moomin references still add a bit of friskiness to them. But it's definitely nothing over the top, and for example this small leather pouch that I'm wearing in the pictures is very suitable for everyday public wear, and fits well to my simple Scandinavian style. Because of Moomin by Mozo collection I'm now able to carry a small piece of home, Finland, and the easiness of childhood with me, in a way that fits my personal style, wherever in the world I am.

Moomin by Mozo leather pouch and phone case

Moomin by Mozo löytyy muuten myös Facebookista ja Instagramista

You'll also find Moomin by Mozo on Facebook and Instagram!


Find Me
SHARE:

10 comments

 1. Täällä on yksi joka kasvoi muumien ympärillä ja edelleenkin on suuri muumifani. Kaikki muumi henkiset asiat iskee aina, sillä niistä tulee kotoinen olo. En voinut olla rakastumatta tuohon laukkuun, joka sopii tosi hyvin koko sun asuun. Muutenkin aivan upeat kuvat ja tosi hyvin kirjotettu teksti!

  http://paula-beautyqueen.blogspot.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Paula, ihana saada tällaista palautetta! Muumeista kyllä tulee aina se tietty kotoisa fiilis mikä oli silloin lapsena :) xx

   Delete
 2. Täällä myös yksi muumien kanssa kasvanut! Itse asiassa mä otin ensi askeleet taaperona silloin kun muumit alkoi telkkarista :D Olin nojaillut sohvapöytään ja kun tunnari pärähti soimaan otin ensimmäisiä askeleita ikinä kohti telkkaria :D

  Mulla on myös nykyään samanlaisia fiiliksiä muumeista. Aikalailla keittönkaapeista löytyy vaan muumimukeja ja kulhoja, mutta ei enää muualta. Täytyy siis ehdottomasti käydä tsekkaamassa toi Mozo! :)

  https://jennakaroliiiina.blogspot.fi/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahaha ihana, muumien motivoimana eteenpäin! :D Ja hei käy ihmeessä tsekkaamassa Mozo, sieltä löytyy kyllä muumi-juttuja joita kehtaa pitää muuallakin kun keittiön kaapeissa ;) xx

   Delete
 3. Never heard of "Moomins" before but the cover is so cute and not at all childish xx

  Caterina | caterinasosso.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moomins are such a big thing back home, literally everyone has watched or read them at some point in their life :D I love this new 'grown up' Moomin style, definitely made with adults in mind! xx

   Delete
 4. Toi kolmas kuva, wau miten upee oot!!♥♥ Ja miten ihania noi muumituotteet, just sellasia mitä voisin itekki kuvitella käyttäväni näin vähän vanhempana :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos superisti ihana Inka! ♥︎ Ja jep, nää on nimenomaan vähän aikuisempaan makuun suunniteltuja muumi-tuotteita, me likes! xx

   Delete
 5. Gorgeous outfit and location <3
  xx

  ReplyDelete

Blogger Template Created by pipdig