24 February 2020

Stress, Money & Treat Yourself Culture

Postaus sisältää mainoslinkkejä (affiliate) // This post contains ad links (affiliate)

Stress and money - Stressi ja rahankäyöttö

Oon aina pitänyt itseäni hyvänä rahankäyttäjänä. Olen säästeliäs, melkeinpä pihi, ja harkitsen ostoksiani tarkkaan. Kunnes nyt viime aikoina oon huomannut, että kukkaron nyörit on ollut löysemmällä kuin aikaisemmin, ja rahaa on kulunut niin shoppailuun kuin myös kaikkeen sellaiseen turhaan ja pieneen ylimääräiseen esimerkiksi kaupassa käydessä.

I've always thought myself as a good and smart money spender. I'm prudent, almost parsimonious, and I always consider my purchases thoroughly. Until now. Lately I've noticed that I've been loosening the strings on my purse more and easier than before, and I've been spending more money on shopping as well as just on those little unnecessary things you pick up when going to the supermarket for example.

Minimal Scandinavian fashion blogger outfits - Minimalistinen ja skandinaavinen tyyli, muoti, bloggaajaFashion blogger outfit with faux leather leggings and camel blazer - Muotibloggaaja, asuinspiraatio, tekonahkaleggingsit, kamelibleiseri

Oma rahankäyttöni ei missään nimessä ole edelleenkään huolestuttavalla tasolla, on vain ollut mielenkiintoista itse huomata tämä ero aikaisempaan kulutuskäyttäytymiseeni. Ja väitän kyllä tietäväni syynkin tälle muutokselle. Nimittäin stressi ja sen myötä itseni palkitseminen. "Perjantain kunniaksi kahvi mukaan kahvilasta." "On sunnuntai ja istun koko päivän kirjastolla, kyllähän mä nyt voin palkita itseni tilaamalla uuden paidan vielä kun saa 20% alennustakin." Esimerkiksi tällaiset ajatukset on hiljattain johtaneet visan vinguttamiseen, ja rahan käyttämiseen sellaisiin juttuihin ja sellaisissa tilanteissa, joita en ollut alunperin ennakoinut tai suunnitellut. Se meemi missä sanotaan suunnilleen että "when you treated yourself to something in November and haven't been able to snap out of it since", on kyllä hyvin kuvastanut muun viime aikaisia fiiliksiä.

My spending habits still definitely aren't on a worrying level, it's just been quite interesting for myself to notice this change in my spending patterns. And I do know the cause of it too, and that is stress and the thought pattern of treating and rewarding myself. "Friday is a good reason to pick up a coffee from a coffee shop". "It's Sunday and I'm spending all day in the library, it's only right that I treat and reward myself by ordering a new top online, especially since it's now 20% off too." These are a couple of examples of my recent thoughts that have led to pulling out that bank card and spending money on things that I initially hadn't planned to. The meme that goes something like "when you treated yourself to something in November and haven't been able to snap out of it since" has really resonated with me lately.

How stress affects money spending habits - Stressin vaikutus rahankäyttöön

Topshop blazer (here) // Second hand cashmere knit // Soaked in Luxury faux leather leggings // ASOS necklace (here) // ECCO shoes (PR sample) 

Shop the Look
Money and stress, fashion blogger - Raha ja stressi, muotibloggaajaMinimal and Scandinavian style chic fashion blogger outfit - Minimalistinen skandinaavinen tyyli, muotibloggaaja, inspiraatio

Me eletään tällä hetkellä myös sellaisessa kulttuurissa, jossa itsensä palkitseminen tavalla tai toisella vähän kuin kuuluu asiaan ja siihen on todella helppo lähteä mukaan. Kun ympäristö jatkuvasti viestii että "treat yourself" niin houkutuksia on vaikea vastustaa. Ja itse tosiaan huomaan tarttuvani näihin syötteihin useammin nimenomaan stressaantuneena. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että itsensä palkitseminen aina silloin tällöin ja kun siihen on aihetta on ehdottomasti tarpeen ja oikein. Mutta henkilökohtaisesti täytyy kyllä taas palautella itseäni takaisin maanpinnalle, ja miettiä että onko jokin uusi vaate oikeasti tarpeen ihan vain sen takia että istuu sunnuntaina kirjastossa kun ne hommat pitää kuitenkin saada tehdyksi muutenkin. Tai millä muulla tavalla voisin palkita itseni pitkän päivän jälkeen kuin kuluttamalla rahaa. Sitä paitsi, on paljon kivempaa ja palkitsevampaa juhlistaa projektien loppuun saamista jotenkin isommin sitten kun koko urakka on oikeasti ohi, eikä niin että vähän väliä syytää rahaa turhanpäiväisyyksiin ihan vain sillä "treat yourself" -asenteella. Vaikka summat olisikin loppujen lopuksi pieniä, niin kyllä niistä kahveistakin lopulta aika iso rahamäärä kasaantuu vaikka yksittäisen kupin hinta ei paljoa olekaan.

Right now we're living in a culture where rewarding and treating oneself in one way or another is almost expected as something you are supposed to do, and it has been made really easy to jump on that bandwagon. When your surroundings constantly tell you to treat yourself, it's hard to resist the temptations. And I see myself grabbing these baits more often when I'm feeling stressed. I definitely do think that treating and rewarding oneself is totally acceptable, justified and right when there is an actual reason for it. But personally I need to bring myself back to the ground again, and think more thoroughly whether a new item of clothing really is necessary just because I'm spending my Sunday in the library. I would need to get those tasks done anyway, no matter if it's in the library or not. Or are there any other ways I could treat and reward myself with, rather than spending money. Besides, it's much more rewarding to celebrate finishing projects with something bigger when the whole task is done, and not be constantly spending money on little things with the treat yourself mentality. A cup of coffee from your favourite coffee shop doesn't cost a ton, but all those cups add up to what can eventually end up being quite a big sum. 

Stress and money spending - Stressi ja rahankäyttöStress, money, minimal Scandinavian style outfit - Stressi, raha, minimalistinen skandinaavinen tyyliNeutral style fashion blogger outfit - Neutraali tyyli, muotibloggaaja, asuinspiraatio
Photography by Anu L., editing by Pinja K.

Olisi todella mielenkiintoista kuulla teidän ajatuksia aiheesta! Huomaatteko itse että stressin alla käytätte enemmän rahaa juurikin sillä itsensä palkitsemisen periaatteella?

Would be really interesting to hear your thoughts on this! Do you notice that your spending habits change when you're feeling stressed and you start treating yourself more often?

Find Me:
SHARE:

No comments

Post a Comment

Blogger Template Created by pipdig