5 June 2024

Kiinnostavimmat uudet suomalaiset muotibrändit

Fashion in Helsinki, eli Helsingin oma muotiviikko valtasi kaupungin 28.5.-2.6. Viikko oli täynnä tapahtumia, näytöksiä ja paneelikeskusteluita, ja se huipentui perjantaina järjestettyihin kaikkien aikojen ensimmäisiin Finnish Fashion Awardseihin. Fashion in Helsinki -viikko oli taas hyvä muistutus siitä, kuinka taitavaa muotiosaamista ja suunnittelua meillä Suomessa ihan oikeasti on. Erityisesti valmistuneiden opiskelijoiden mallistoja esittelevät Lahden muotoiluinstituutin koe24 -muotinäytös ja Aalto yliopiston näytös24 -muotinäytös kertoivat nimenomaan nuorten suunnittelijoiden taidoista ja osaamisesta. Suomalaista muotiosaamista löytyy siis muualtakin kuin niistä vanhoista ja perinteisistä, kaikkien tietämistä brändeistä ja tässä niistä esittelyyn muutama. 

Fashion in Helsinki

Suomimuodin kiinnostavimmat uudet brändit

HEDVIG Collection

Sofia Järnefeltin ja Taru Lahden vuonna 2021 perustama naistenvaatebrändi, jonka tarina alkoi Sofian taideprojektina ja jonka inspiraationlähteinä toimi Sofian isoäidit. HEDVIG valikoima koostuu ajattomista, aikaa kestävistä ja monikäyttöisistä vaatteista, joissa kauniit ja harkitut yksityiskohdat kohtaa yksinkertaiset perusvaatteet. Kurkkaa ainakin upea trenssi, johon ihastuin jo viime syksynä Pariisin muotiviikolla! Suomessa HEDVIGiä myy ainakin brändin oma verkkokauppa sekä Stockmann, ja ensi syksynä myös Beam. 

VAIN

VAIN

VAIN on Jimi Vainin ja Roope Reinolan luotsaama moderni street-tyylinen brändi. VAINin FW23 debyyttimallisto pääsi heti tammikuussa 2023 arvostetuille Pitti Uomo -muotimessuille, ja elokuussa VAIN oli osa Kööpenhaminan muotiviikon näytösaikataulua. Olin itsekin katsomassa VAINin näytöstä Köpiksessä vuosi sitten, ja nyt Fashion in Helsinki -viikolla nähty näytös vahvisti omaa mielipidettäni VAINista: mahtavaa, että Suomesta ponnistaa nuoria suunnittelijoita ja brändejä, jotka uskaltavat erottua ja olla nimenomaan brändejä! VAINilla on oma verkkokauppa sekä liike Helsingissä, minkä lisäksi brändiä myydään useammassa myymälässä Seoulissa ja Tokiossa. 

Ildar Wafin

Ildar Wafin on nuori korusuunnittelija, joka itseasiassa myös palkittiin New Talent -palkinnolla Finnish Fashion Awardseissa. Ildar Wafin valmistaa käsintehtyjä, veistosmaisia hopeakoruja studiossaan Helsingissä. Wafin on aloittanut uransa aiemmin mainitussa Lahden muotoiluinstituutissa, ja opiskellut sen jälkeen Lontoossa ja Milanossa, ja työskennellyt Louis Vuittonilla. Ildar Wafin on myös tehnyt yhteistyötä muiden suomalaisten brändien kanssa, viimeisimpänä Kalevala. Finnish Fashion Awards -palkinnon lisäksi Wafin on ollut finalistina maailmanlaajuisesti arvostetun Hyéres-muotipalkinnon saajaksi Photography & Accessories -kategoriassa. 

Jenny Hytönen

Jenny Hytönen

Jenny Hytösen mallistoissa nahka ja metallit kohtaa neuleet ja uudet luovat teknologiat. Jenny on valmistunut muotisuunnittelijaksi Aalto yliopistosta palkitulla lopputyömallistolla. Valmistumisen jälkeen Jenny on työskennellyt Pariisissa, jossa Jenny ja Jenny Hytönen -brändi edelleen sijaitsevat. Vuonna 2022 Jenny voitti Hyéresin  Grand Prix du Jury Premiere Vision ja Audience Award -palkinnot. 

Sofia Ilmonen

Sofia Ilmonen

Sofia Ilmosen suunnittelun keskiössä on vastuullisuus, pitkäikäisyys, naisellisuus ja muokattavuus. Sofian mallistojen vaatteet koostuvat neliön muotoisista moduuleista, jotka mahdollistavat vaatteiden muokattavuuden ja monipuoliset käyttömahdollisuudet. Pitkäikäisyyden lisäksi moduuleista koostuvien ja muokattavien vaatteiden etuna on myös niiden 'one size fits all' -periaate. Myös Sofia Ilmonen on Hyéres palkittu suunnittelija: hän voitti Mercedes-Benz Sustainability Award -palkinnon vuonna 2021. 

Latimmier

Latimmier on Ervin Latimerin luotsaama ready-to-wear brändi kaikille, jotka haluavat pukeutumisellaan ilmaista omaa maskuliinisuuttaan. Latimmier lanseerattiin Pitti Uomo -muotimessuilla tammikuussa 2022. Latimmierin vaatteille on ominaista esimerkiksi cut out- ja hapsuyksityiskohdat sekä selkeät suorat linjat. Latimmier haluaa uudelleen määritellä kuinka sukupuoleen suhtaudutaan jokapäiväisessä elämässä, ja tekee sen haastamalla sekä sitä kuka voi ilmaista maskuliinisuutta, että minkälaisia vaatteita maskuliinisuuden ilmaisemiseen käytetään. 

SHARE:

No comments

Post a Comment

Blogger Template Created by pipdig