18 May 2020

A Shoe Seller's Care Guide

Mä oon ehdottomasti vaatteiden, kenkien ja asusteiden huollon puolestapuhuja. Oon sitä mieltä, että jos jotain sinne kaappiin on hankkinut, niin siitä tulee myös pitää huolta, tarkoitti se sitten kenkien hoitamista tai neuleiden läpikäymistä kasmirkammalla. Itse suoritan kenkienhuolto-operaation aina pari kertaa vuodessa, juuri näihin sesongin vaihtumisen aikoihin kun keväällä on aika laittaa talvikenkiä varastoon odottamaan seuraavaa talvea, ja syksyisin kun on puolestaan kesäkenkien aika siirtyä varastoon. Olin yhtenä kesänä töissä kenkämyyjänä, ja työpaikalta jäi mieleen paitsi paljon hyviä muistoja niin myös kenkien huolto- ja hoitovinkkejä. Jos siis mietitte, että mitähän sitä tällä viikolla tekisi, niin tästä vinkit talteen ja kenkien huolto-operaatio tulille!

I'm definitely an advocate for clothing, shoes and accessories maintenance. I think that if you've got something in your wardrobe, you also should take good care of it, whether that means shoe maintenance or going through your knitwear with a cashmere comb. I tend to do my shoe maintenance a twice a year, exactly around this time when it's time to switch winter shoes to spring/summer ones, and then in autumn when it's time to pack the summer shoes away and take out the winter footwear again. I used to work in a shoe boutique one summer, and alongside all the good memories I also took quite a few shoe care tips and trick on board from there. So if you're thinking about what to do this week, save these tips and have a shoe maintenance moment! 

How to take care of leather shoes - Kuinka huoltaa nahkakengät

1. Puhdistus

Aloitan pyyhkimällä kenkien pinnalta pölyt, isoimmat kurat ja muut tahrat. Usein jo tämä saa kengät näyttämään paljon siistimmiltä, ja kenkien nopeaa puhdistusta teenkin säännöllisesti jos ennen ovesta ulos astumista huomaan, että pieni pyyhkäisy voisi olla paikallaan. Puhdistukseen käytän yleensä ihan vain jonkinlaista liinaa, joko kuivaa tai vedellä kostutettua kenkien materiaalista ja likaisuudesta riippuen. Kenkien pikakiillotukseen tarkoitettu sieni on myös hyvä tähän!

1. Cleaning

I start by cleaning off dust and dirt from the surface of the shoes. Often this alone makes the shoes look a whole lot better, and I often give my shoes a quick clean like this before walking out the door. I usually use some kind of a cloth for this, either dry or dampened with water depending on the material of the shoe and how dirty they are. A special quick shine shoe sponge is also good for this! 

Leather shoe care tips - Vinkkejä nahkakenkien huoltoon

2. Lankkaus 

Sitten itse hoito-osuuteen! Puhdistuksen jälkeen on vuorossa lankkaus, koska samaan tapaan kuin iho tarvitsee kosteutusta niin ihan yhtälailla kosteutusta tarvitsee kenkienkin nahka. Itse käytän väritöntä lankkia koska se sopii kaikenvärisille kengille, mutta tietysti esimerkiksi mustalla saisi mustista kengistä vieläkin ehommat.

3. Kosteussuoja

Lopuksi vielä kenkien suojaus. Kun kenkälankki on kuivunut niin hoito-operaation viimeistelee kenkien suihkuttaminen kosteussuojalla.  Tässä voin kokemuksen syvällä rintaäänellä suositella valitsemaan suihkutuspaikan tarkasti. Puinen terassi ei nimittäin ole se kaikkein fiksuin valinta, ellei terassiin halua sadesäällä jäävän kahta kengänmuotoista kuivaa kohtaa. Tulipahan ainakin testattua suojasuihkeen toimivuus!

2. Shoe cream

Then it's time for the actual care part! After cleaning my shoes, the next step is shoe cream. Just like your skin needs creams and moisturisers, so does the leather on your shoes. I use an uncoloured shoe cream as it basically works for every colour, but obviously e.g. black shoes would benefit even more from black shoe cream. 

3. Water protectant spray

And finally, water protectant. When the shoe cream has dried I finish off the shoe maintenance routine by spraying them with a water protectant spray. Speaking from experience, I do recommend picking the place where you do this carefully though. Wooden terrace is not exactly the best option, unless you want the terrace to have two dry shoe shaped spots on it the next time it rains. At least I proved that the spray worked! 

How to take care of leather shoes - Kuinka huoltaa nahkakengät

4. Materiaaleille oikeanlaiset tuotteet ja välineet

Erilaisille materiaaleille on erilaiset hoito-ohjeet ja -välineet. Sileälle nahalle käy suurin osa ihan ns. perusnahansuojausaineista, mutta esimerkiksi kiiltonahka ja mokka on asia erikseen ja niille on ihan omat hoito-ohjeet ja suoja-aineet. Joissain kengissä on myös useampaa eri materiaalia, ja silloin on tärkeää suojata ne osat joille käytössä olevat aineet ei sovi. Esimerkiksi Minna Parikan puputennareissa korvien vaaleanpunainen ns. sisäosa on kiiltonahkaa, joka tulisi suojata, kun taas kenkä muuten on sileää nahkaa.

4. Right kind of products and tools for each material

Different materials require different kind of care and products. Smooth leather can be taken care of with most of the basic leather care products, but for example patent leather and suede are a different story and they've got their own care instructions and products. Some shoes also have multiple materials in them, and in those cases it is important to shield the parts that need different care tools than what you're using. For example, Minna Parikka Bunny Sneaks have a pink patent leather in the ears although the shoes are otherwise smooth leather. 

Leather shoe care guide - Nahkakenkien hoito-opas

Extra! Sneaker white + puhdistuskumi

Lopuksi vielä extravinkki valkoisten lenkkareiden huoltoon! Nimittäin ainakin Collonililta löytyy Sneaker White ja Soft Gum -tuotteet, joilla saa valkoiset lenkkarit ihan uuteen uskoon. Sneaker White on kuin valkoista maalia jota tuputellaan peittämään valkoisten kenkien tahrat, ja sama tuote toimii myös nahkakenkiin ja peittää myös muun muassa nahan kulumat. Puhdistuskumilla puolestaan voi kirjaimellisesti kumittaa valkoisten lenkkareiden pohjiin helposti tulevat tummat viivat ja värjäymät helposti pois. 

Extra! Sneaker white + cleaning rubber

And finally an extra tip for white sneakers! At least Collonil has products called Sneaker White and Soft Gum, which give your white sneakers a new life. Sneaker White is like white paint that you dab on top of any stains you might have in your white shoes. The product can also be used for white leather shoes and it also camouflages the parts of the shoe where the leather might have worn out already. The cleaning rubber on the other hand literally rubs away the black stripes and other marks you usually get to the soles of white sneakers.

Find Me:
SHARE:

2 comments

  1. Ihanan kattava listaus kenkien hoidosta! :) Nämä ovat tärkeitä asioita ja pidentävät kenkien käyttöikää huomattavasti. Mie olen muutamia kertoja myös kirjoittanut aiheesta, kengät ovat ihania ja niitä on tullut vuosien mittaan hankittua ihan kiitettävästi. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei ihana kuulla että tykkäsit postauksesta, kiitos Milla ♥︎ Ja niinhän se on, kengille saa vaikka kuinka monta lisävuotta kun niitä muistaa huoltaa ja kohdella hyvin!

      Delete

Blogger Template Created by pipdig