29 November 2019

Thoughts on Black Friday

Thoughts on Black Friday and Cyber Weekend - Ajatuksia Black Fridaysta ja Cyber Weekendistä

Black Friday. Kenellekään ei varmasti ole jäänyt epäselväksi, että tänään ei ole ihan tavallinen perjantai. Enkä usko, että mun tarvitsee tässä erikseen lähteä selittämään mikä Black Friday on, tai mistä se juontaa juurensa. Pähkinänkuoressa voi todeta, että tänään on tämän meidän kulutusyhteiskunnan pääpäivä.

Black Friday. I don't think there is anybody who doesn't know that today is not just a regular Friday. And I don't think I need to go and tell you guys what Black Friday is, or where it originates from. In a nutshell you could say that today is the 'main day' of our consumption centric society. 

Cyber Weekend shopping strategy // Cyber Weekend -shoppailustrategiani

Kuluneen vuoden aikana olen puhunut kuluttamisesta täällä blogissa varmasti enemmän kuin koskaan aiemmin, mikä toisaalta myös heijastaa sitä että tämän vuoden aikana kulutus ja ostokäyttäytyminen on ollut muutenkin otsikoissa ehkäpä enemmän ja isommin kuin aiempina vuosina. Enkä yhä edelleenkään väitä olevani täydellinen mitä omaan kulutus- ja ostokäyttäytymiseeni tulee. Päinvastoin, aika kaukana siitä, enkä varmasti koskaan tule olemaankaan täydellisen eettisesti tai ekologisesti ostava kuluttaja. Mutta mä olen hyväksynyt tän, ja olen sinut asian kanssa.

During the past year I've been talking about consumption here on the blog probably more than ever before. Which again makes sense, since it also reflects the fact that I feel like during the past year consumption and shopping behaviour topics have made it to the mainstream media headlines also more frequently than before. I also am still by no means implying that I'm a perfect example when it comes to consuming and buying things. Quite on the contrary, and I don't think I'll ever be someone who buys and consumers in a totally perfect, ethical and ecological way. But I've accepted this and I'm okay with that. 

How to shop the cyber weekend sales better - Kuinka shoppailla paremmin cyber weekend -alennusmyynneissä

Jos totta puhutaan, niin mun mielestä koko Black Fridayn idea on vähän kadonnut. Toki monet brändit nostaa aleprosenttejaan tämän cyber weekendin aikana korkeammiksi kuin ehkä yleensä, tai vastaavasti alennukset on voimassa pidempään. Itse asiassa nimenomaan alennusten voimassaoloaika tuntuu pidentyvän ja pidentyvän vuosi vuodelta. Ensin se oli yksi päivä, sitten koko cyber weekend, ja  tänä vuonna huomasin monen brändin ja liikkeen aloittaneen Black Friday -kampanjoinnin jo viikko sitten perjantaina. Ja vaikka meille kuluttajille saattaa näyttää ja tuntua siltä että "oooh onpas hyvä tarjous", niin totuus voi kuitenkin olla ihan toinen. Monissa tapauksissa tuotteen hinta ei nimittäin olekaan Black Friday -kampanjan aikana keskimääräisesti sen edullisempi kuin muulloin vuoden aikana (ja tää on muuten tutkittua tietoa!). Mutta kuten sanoin, en ole täydellinen kuluttaja itsekään ja astuinhan minäkin Black Friday -ansaan. Aikaisena joululahjana minulta minulle tilasin kameraan uuden objektiivin, ja ostopäätös oli nimenomaan hyvältä tuntuvan Black Friday -tarjouksen ansiota.

To speak the truth, I feel like the whole idea of Black Friday has kind of been lost. Of course many brands increase their sale percentages during this cyber weekend, or they might discount their stock for a longer period of time. Actually it's exactly the length of the Black Friday sale season that seems to get longer and longer every single year. First it was just one day, then the whole Cyber Weekend, and this year I noticed many a brand having started their Black Friday campaigns last Friday already. And although for us consumers it might seem like 'ooooh this is a good deal', the reality might be something different. In many cases the discounted Black Friday price isn't actually any lower than on average during the rest of the year (and this has been researched!). But like I said, I'm not a perfect consumer and I did fall to the Black Friday marketing trap myself too. As an early Christmas present from me to me I purchased a new lens for my camera, and the buying decision was sealed exactly because of a Black Friday deal. 

Black Friday and Cyber Weekend thoughts - Black Friday ja Cyber Weekend ajatuksia

FemmeLuxe jumper dress (gifted) // New Look coat // H&M hat // Vagabond shoes

Shop the Look


Olin kuitenkin harkinnut nimenomaan tuota objektiivia jo pitkään kun pääsin kesällä sitä hieman testailemaan, ja sen hankkiminen oli mulla muutenkin suunnitelmissa tässä muutamien seuraavien kuukausien aikana. Eli mun objektiiviostoksen kohdalla Black Friday -tarjous oikeastaan vain nopeutti ja lopulta sinetöi ostopäätöksen tekemisen. Jos postauksen lukemisen jälkeen pystytte palauttamaan mieleenne tästä vain yhden kohdan, toivon että se on tämä: hyödyntäkää ihmeessä saatavilla olevia tarjouksia, mutta älkää ostako vain halvan hinnan takia, vaan sellaisia juttuja joista olisitte valmiita maksamaan myös täyden hinnan tai jotka ovat muuten olleet hankinta- ja toivelistalla jo pidemmän aikaa.

Toinen perspektiivi Black Friday -huumaan on tietysti brändien ja yritysten puoli. Ja aika monesti yritykset tekevät tappiota tämän aina vain pitkittyvän alennusbuumin aikana. Tietynlainen ryhmäpaine pätee tässäkin asiassa, sillä jos ja kun kilpailijat aloittavat alennukset aina vain aikaisemmin ja isommin, niin totta kai siitä seuraa paine tehdä samoin. Brändien näkökulmasta Black Friday -sesonki onkin yksi vaikeimmista ja epätuottoisimmista, koska alennukset syö tietysti aina katteita ja tuottoa. Ja ihan erityisesti pienemmät itsenäiset brändit saattavat kärsiä ja mahdollisesti tehdä jopa tappiota kun resurssit ei riitä pysyttelemään isojen globaalien brändien kelkassa, mutta ryhmäpaine ja "koska muutkin niin meidänkin on pakko" -asenne pakottaa mukaan alennuksiin tai muuten myyntiä ei olisi ollenkaan.

However, I had been thinking about getting that exact lens for quite a while already as I fell in love with it when I got a chance to play with it a little bit last summer. So in my case the Black Friday deal just maybe accelerated and finally sealed the decision to buy. And if there's one thing I want you guys to take away from this post, it's this: yes, by all means do go and make use of all those discounts, but don't buy just because something is cheap, but buy the kind of things that you would also be ready to pay the full price on, or things that have been on your shopping or wish list for a longer period of time already.

Another perspective to the whole Black Friday craziness is of course that of the brands' and companies'. And quite often brands are actually making a loss during this sale period that just keeps on getting longer and longer. A certain kind of peer pressure applies here too, as if one brand or retailer is having their sale bigger and earlier, then of course others feel pressured to do the same. From the brands' perspective the Black Friday season is actually one of the most difficult and unprofitable ones, as discounts and sales are always taking away from margins and profits. And it's especially the smaller independent brands that might struggle and possibly make losses even, as there just isn't enough resources to keep up with the big conglomerates but the peer pressure and "we have to because others are doing it too" attitude forces to join in on the discounts or otherwise there would be no sales at all. 

White jumper dress and camel coat outfit - Valkoinen neulemekko ja kamelitakki, syysmuotiThoughts on Black Friday + autumn outfit inspiration - Ajatuksia Black Fridaysta ja syysasu neulemekon kanssa
Photography by Maria A., editing by Pinja K.

Lopuksi haluan vielä terävöittää jo aiemmin mainitsemaani: ei, en missään nimessä itsekään ole täydellinen kuluttaja ja rakastan tehdä hyviä löytöjä ja alennuksia siinä missä moni muukin. Tiedostan kuitenkin myös Black Friday -huuman negatiiviset puolet, ja Black Friday -shoppailustrategiani on sama kuin muulloinkin. En osta vain edullisen hinnan sokaisemana, vaan oikeasti käyttöön ja tarpeeseen tulevia juttuja.

Olisi todella mielenkiintoista kuulla, mitä ajatuksia Black Friday teissä herättää?

Lastly I really want to underline what I already mentioned earlier: that I'm by no means a perfect consumer myself, and I do love to find a good bargain and shop the sales equally as much as many others. But I do know and acknowledge the other side of the coin too, and my Black Friday shopping strategy is the same as it is in general. I don't buy just because something is cheap, but because I actually need or want something that is also going to be used over and over again. 

I'm so keen on hearing your thoughts on Black Friday, please do share in the comments!


Find Me:
SHARE:

2 comments

 1. Hyviä ajatuksia, kirjoitin itsekkin blogiin pari päivää sitten samasta aiheesta ja aika samoilla linjoilla ajatusten suhteen. :) Olen sitä mieltä että jos alennus on oikeasti hyvä ja tuotr olisi muutenkin ostoslistalla, niin miksei sitä sitten voisi hyödyntää Black Fridayn aikaan ja ostaa alennettuun hintaan. Kunhan vaan tietää mikä tuotteen oikea ovh on ollut, ettei sitä nosteta juuri alennusten aikaan että alennus näyttäisi paremmalta. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No juurikin näin! Kiva kuulla että oot samoilla linjoilla Karla!

   Delete

Blogger Template Created by pipdig